Spiegelen
Kinderen zijn als geen ander in staat om je een spiegel voor te houden. Ze doen iets, zeggen iets, er gebeurt iets... en je wordt geraakt. Vooral bij hun eigen ouders kunnen kinderen dit erg goed. Kinderen weten intuïtief wat in je leeft. Zelfs als je je hier zelf nog niet bewust van bent. Ze zetten alles op alles om jou de boodschap duidelijk te laten krijgen.
Hoe weet je nu of er sprake is van spiegelen? Beantwoord dan de vraag eens: 'raakt dit gedrag mij?' Is je antwoord 'ja'? Dan is er sprake van een spiegel. Je kind nodigt je uit om naar binnen te keren en te voelen wat aandacht mag krijgen. Vaak gaat het om iets wat is weggestopt, iets wat misschien pijnlijk is. Als je de boodschap begrepen hebt, zal dit leiden tot meer zelfinzicht. Voor je kind betekent dat dat hij/zij het spiegelgedrag weer los kan laten.
Als ouder kun je het spiegelgedrag als lastig, moeilijk of vervelend ervaren. Voor kinderen kan het spiegelgedrag ook erg nadelig zijn. Ze moeten zich namelijk wel eens ‘misdragen’ of een ‘probleem’ ontwikkelen om hun boodschap tot je door te laten dringen. Maar dat hebben ze hier graag voor over. Een kind wil niets liever dan dat het goed gaat met de ouder. Andersom geldt dit natuurlijk ook: als ouder wil je dat het goed gaat met je kind. Als het gaat om spiegelgedrag, hoef je de boodschap maar te ontvangen en te accepteren. Je kind kan het spiegelgedrag dan weer loslaten. Hoe fijn is dat!
Met bepaalde technieken komen we in het gesprek achter datgene wat je kind probeert te laten zien. Vaak zijn 1 of 2 sessies al voldoende om de spiegel zichtbaar te krijgen. Eenmaal gezien zie je het. Wil je in de spiegel kijken?
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.
Er is niemand anders die zulke ogen heeft als jij, en die zo kan lachen zoals jij.